مسئولین میراث فرهنگی و اوقاف ، برکه سلفی اوز با قدمت بیش از ۵/۵ قرن در شرف تخریب است ، آن را دریابید
شریف بازرگانی : پس از بارندگی های چند روز قبل در شهر اوز ، برکه سلفی آسیب فراوان دیده و قسمتی از گنبد این برکه مربوط به دوره تیموری فرو ریخته است . طی چندین تماس که با مسئولین امر گرفته شده، متاسفانه هنوز اقدام عاجلی در مورد این اثر تاریخی انجام نگرفته است .اگر در اسرع وقت نسبت به این اثر ملی اقدامی صورت نگیرد و مرمت نشود، ممکن است با خطر تخریب کلی مواجه شود .
فعالین میراث فرهنگی شهرستان اوز از جمله موزه مردم شناسی اوز ، بارها و بارها تذکرات لازم و اخطار تخریب را به سمع و نظر مسئولین شهرستان و استان رسانده اند اما متاسفانه هیچ اقدام موثری در این مورد صورت نگرفته است . اگر در حال حاضر به این برکه باستانی رسیدگی نشود، ممکن است در آینده نزدیک با خطر تخریب کلی مواجه شود و پس از تخریب هر گونه هزینه فایده ای ندارد و تمامی مسئولین بایستی جوابگوی این سهل انگاری باشند .
برکه یا آب انبار، منبع اصلی تأمین آب مردم ساکن مناطق گرمسیر جنوب تا همین اواخر بوده و قدمت آن به دوران هخامنشیان بر میگردد. برکه بنایی مدور با سقف گنبدی شکل است که آب آن از باران و رودخانههای فصلی که بر اثر بارندگی جاری میگردد، تامین میشود و نقش بسزایی در شکلگیری فرهنگ و تمدن مردم داشته و دارد.
شهر اوز مرکز شهرستان اوز در فاصله ۳۶۰ کیلومتری شیراز قرار دارد . در شهرستان اوز برکه های زیادی توسط خیرین ساخته شده و هم اکنون در شهرستان اوز بیش از هزار برکه وجود دارد که مردم در گذشته نه چندان دور جهت شرب و هم اکنون برای مصارف شرب و فضای سبز و یا سایر موارد از آب آن استفاده می کنند .
شهر اوز به نام شهر خیرین برکه ساز و مدرسه ساز معروف شده است.«برکه سلفی » قدیمی ترین برکه اوز ( و شاید قدیمی ترین برکه ثبت شده در فهرست آثار ملی در کل ایران ) درون شهر اوز قراردارد که در تاریخ ۱۳۷۷/۴/۴ طی شماره ۲۰۲۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و دارای سنگ نوشته ای مربوط به سال ۸۹۱ هجری قمری( اواخر دوره تیموریان ) می باشد که هنوز پابرجاست و البته نیاز به مرمت اساسی دارد .
شهرستان اوز دارای بیشترین تعداد برکه و بیشترین تراکم برکه در کل ایران و جهان است.تاکنون چندین برکه از جمله برکه سلفی( تیموریان )، ملامحمد ( افشاریه ) و حاج رئیس ثبت ملی شده اند .در شهر اوز یک مجموعه بسیار زیبا و متمرکز مشتمل بر ۱۷ برکه طی سالیان متمادی در یک مکان ساخته شده که جهت حفظ و نگهداری آن توصیه می گردد در فهرست آثار ملی ثبت گردد.
در سال ۱۳۹۴ موزه مردم شناسی اوز اقدام به آمارگیری و ثبت اطلاعات ۱۹۶ برکه درون شهری نمود .هم اکنون اطلاعات فراوانی از نحوه ساخت ، نحوه مرمت، مصالح مورد نیاز ، تاریخچه برکه ها ، اسامی معماران قدیم و جدید، فیلم و تصویر برکه های مختلف و …در آرشیو موزه مردم شناسی اوز نگهداری می شود به گونه ای که کلیه اطلاعات آن قابل استفاده محققان می باشد . نیاز مردم جنوب ایران به آبانبار هنوز مرتفع نشده و تا به امروز نیز کاربرد خود را حفظ کرده است و خیرین برکه ساز کماکان با علاقه به این کار خود ادامه می دهند .
عکاس : محمدرفیع راوند
سوراخ ایجاد شده در گنبد برکه سلفی
سوراخ ایجاد شده در گنبد برکه سلفی
کتیبه برکه سلفی از محل اصلی آن جدا شده است
کتیبه برکه سلفی
نگارنده : شریف بازرگانی
مسئول موزه مردم شناسی اوز
لطفا هر ارگانی میخواد بازسازی کنه شهرداری نکنه که آخرین گل کاشتنش جلو بیمارستان کاملا بارزه
مسئولش هم انگار نه انگار
استفعا دادن برای همین موقع هاست
خیران بزرگوار باید این ارزش تاریخی. را زیر نظر میراث فرهنگی باید ترمیم و بازسازی نمایند تا این سند تاریخی شهر اوز از گزند حوادث مصون بماند
ُُسلام انشاالله موفق باشید هر کاری شروع شود در شهرستانمان باعث افتخار است خیلی خرسند شدم در باره برکه سلفی باید باز سازی شود ودر جایگاه خودش باشد نکنه مثل بقیه میراثها از بین برود ممنونم از آقای بازرگانی خانم فروغ هاشمی موفق باشید خوار شما نجم الدنی بلقیس