عجیب اما واقعی؛ استفاده از «سنگهای قبر» در اطراف پُلهای قدیمیِ شهر لار
رسول احمدلو ( دانشجوی دکترای تاریخ ): چند روز قبل به همراه یکی از دوستان فرهنگی لارستان، برای بازدید لوحی متعلق به نوادگان حاکم قدرتمند لارستان در دوره افشاریه و زندیه (نصیرخان لاری) به شهر قدیم لار مراجعه نمودم. وی مکانی را نشان داد که باعث حیرت و تعجبم گردید. نظر به اهمیت موضوع مشاهدات خود را تقدیم علاقمندان به تاریخ منطقه می نمایم. موضوع ساخت پل با سنگهای قبر متعلق به قرون میانه ایران اسلامی است.
طبق اسناد و منابع تاریخی حکام لارستان در دورههای صفویه، قاجاریه و پهلوی بهمنظور سر و سامان دادن به وضعیت شهر لار در محلات مختلف شهر، پلهایی احداث نمودهاند. در نقاط مختلف رودخانهای (از سمت غرب به شرق شهر) که چندین پل بر روی آن احداث شده است، در اطراف پل، سنگهای زیبایی به چشم میخورد که از نظر مردم این سنگها توسط کارگران ساختمانی به این شکل درآمده است اما اگر با دقت به این سنگها نگاه کنید با صحنه جالبی روبه رو خواهد شد؛ استفاده از سنگهای قبر متعلق به قرنهای هفت، هشت و نهم هجری است که شاید در هر روستا یا شهر دیگری بهجز لار بود، یکی از بزرگترین موزههای سنگ کشور با آنها تاسیس میشد. البته از دلایل استفاده از این سنگ قبرها برای احداث این پلها هیچ اطلاعی در دسترس نیست.
نکته پایانی اینکه این سنگ قبرها منبعی بسیار ارزشمند برای بررسی تحولات سیاسی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی شهر لار است و جا دارد مسئولین شهر لار بهخصوص فرماندار و شهردار محترم شهر لار توجه ویژهای برای حفظ و سر و سامان دادن به این میراث بسیار ارزشمند شهر لار نمایند.