شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
 |  17/ آگوست/ 2023 - 5:16
  |   نظرات: بدون نظر
962 views

سندی تاریخی مربوط به مشارکت شیخ راشد حاکم سابق دبی، در احداث مسجد بازار اوزی‌ها در دبی

 

 

 

 

 

شریف بازرگانی

 

براساس یک سند تاریخی مربوط به حدود ۹۰ سال پیش که اخیرا تصویر آن به موزه مردم‌شناسی اوز اهدا شده است، شماری از خیرین در احداث مسجد «آینه‌ای» واقع در بازار اوزی‌های دبی مشارکت کرده‌اند. بانی این مسجد، مرحوم یوسف قندی اوزی (پرمون) است.
اسامی ۸۰ نفر از خیرین به همراه میزان کمک‌های خداپسندانه آنان جمعا به مبلغ ۱۲۳۳ درهم در سه ستون این سند تاریخی قید شده است.

 

یکی از افراد بارز این لیست، شیخ راشد بن سعید حاکم سابق دبی (پدر محمد بن راشد حاکم کنونی دبی) می باشد که ۵۰ درهم پرداخته است. رابطه دوستی حاج یوسف قندی( پرمون ) با شیخ راشد به گونه ای بوده که معمولا در ساعاتی از صبح، شیخ راشد به همراه دو تن از نگهبانانش ( موتارضی) در مغازه حاج یوسف با هم به گفتگو می پرداختند.
شخصیت دیگر این لیست، مرشد العصیمی کویتی و‌ بانی بازار مرشد دبی است. در این بازار، از قدیم‌الایام‌ تاکنون کرسی‌هایی نصب شده که کارکرد و نقش دیوانیه بازار مرشد را داشته است.

علاوه بر دو شخصیت معروف ( شیخ راشد و مرشد العصیمی ) که در بالا اسامی آنان را نوشته ایم، اغلب خیرین این مسجد، خودمانی هستند و از شهر هایی مثل اوز، بستک، هرمود، عماده شهر، کرمستج و غیره هستند که آن زمان در دبی تجارتخانه داشتند .
اسامی چند تن از اوزی هایی که قابل شناخت هستند عبارتند از:
یزدانی: عبدالله یزدانی که در اوز درمانگاه ساخته بود. او در دبی تجارتخانه داشت و بعدا به شیراز رفت و به اتفاق محمد شریف هوشیار هتل معروف پارک هتل را ساخت.
محمد هادی مشکال: محمد هادی بازرگان که بعدا از دبی به بندرعباس رفت و سردخانه ای ساخت و تجارت شیلات می کرد.
محمد شریف نامور: وی پسر خواجه محمد رفیع نامور کلانتر اوز بود و تجارتخانه اش هنوز در دبی فعال است. او پدر محمد و محمد علی نامور است.
حاجی رئیس عبدالرحیم: وی پدر عبدالرحمن احمدیان است که کار تجارت پدرش را به درجه عالی، رشد داد و مدرسه و پارک احمدیان از خیرات عبدالرحمن احمدیان است که در اوز ساخته شده است.
عبدالرزاق طاهری: او پسر ارشد خواجه یوسف طاهری کلانتر معروف اوز است. عبدالرزاق طاهری حدود ده سال قبل درگذشت. پسر عبدالرزاق به نام عبدالمجید از مدیران با تجربه در بلدیه دبی بود.
محمد ابراهیم انجام: مرحوم انجام قبل از جنگ دوم جهانی، در دبی تجارتخانه داشت و ظروف آلومنیوم از هند وارد می کرد. تجارتخانه انجام بغل همین مسجد بود.

در ابتدای سند تاریخی مذکور، این جمله مشاهده می‌شود: لیست درهم‌هایی که از برادران اصیل و خوب مسلمان به‌عنوان کمک، برای ساخت مسجد گرفتیم. در پایین سند نیز آمده است: اسامی اشخاصی که برای احداث مسجد بازار آئینه‌ای (بازار اوزی‌ها) در دبی، با یوسف قندی اوزی در سال ۱۹۴۰ یا ۱۹۳۵ میلادی همکاری نمودند.

بر اساس گفته‌های عبدالعزیز ملکی حدود یک قرن پیش واحد پول دبی، روپیه هند بوده است. برخی از مردم امارات متحده عربی، هنوز پول خود را روپیه می‌نامند. در سالیان قبل ( قبل از متحد شدن شیخ نشین های امارات) شهروندان دبی، از ریال دبی و قطر نیز جهت خرید و فروش استفاده می کردند.

یوسف قندی اوزی، بانی خیر این مسجد، یکی از تجار اوزی ساکن دبی و متولد ۱۲۷۹/۱۱/۵ بود که‌ چند  سال قبل، در تاریخ ۱۳۶۸/۵/۱۵ هجری شمسی به رحمت خدا رفت. وی با حاج ابراهیم پاکروان از یک‌ پدر و‌ مادر، برادر تنی است.
فرزندان یوسف قندی (سه پسر و یک دختر) به اسامی احمد ساکن شیراز، عبدالغفور (داماد افروشه) ساکن دبی و عبدالله و طیبه پرمون ساکن اوز و همگی در قید حیات هستند.
اصل این سند احتمالا نزد محمود فرزند عبدالغفور است، چون تصویر آن را با توضیحاتی در صفحه اینستاگرامش به اشتراک گذاشته است.

به گفته جمیله پرمون، یوسف قندی شخصی منظم و آراسته بوده و همواره کت و شلوار می‌پوشیده است. وی به دلیل آراستگی، هنگام انتخاب نام‌ خانوادگی، پرمون به معنی زینت و‌ آرایش را برای خود برگزیده است.

در پایان، شایسته است که از زحمات و همکاری صمیمانه عبدالعزیز ملکی و عنایت الله نامور هر دو ساکن دبی و جمیله و رامش پرمون هر دو ساکن شیراز که در‌ تکمیل این مطالب همکاری نمودند، قدردانی و تشکر ویژه نماییم.

 

 

یوسف پرمون و فرزندش احمد پرمون

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آخرین نظرات
  • احسنت به فرماندار و مسول. اداره وهمه دست اندر کاران هلال احمر. اوز که توانستند این خودرو. را برای. شعبه. اوز بگیرند. با تشکر. اوزی. کارمند. بانک...
    سپاس. از فعالان. در هلال احمر اوز در مطلب: افزایش ناوگان خودرویی جمعیت هلال احمر شهرستان اوز
  • با تشکر از شما فعالین شهر اوز لطفا از خانم محترم فرماندار بخواهیم که برای شهرستان اوز یک خبرنگار برای صدا وسیمای فارس معرفی. نمایند تا شهر اوز. از بی خبری. در سطح استان خ...
    حکایت خبر نگار صدا وسیما در اوز در مطلب: دیدار مسئولین و یاران موزه مردم شناسی و اعضای شرکت تعاونی کارآفرینان با فروغ هاشمی فرماندار جدید شهرستان اوز
  • سلام ودرود برشما انشالله موفقباشید...
    در مطلب: ۷ اثر تاریخی-فرهنگی موزه مردم‌شناسی اوز در فهرست آثار ملی به‌ ثبت رسید
  • واقعا کارتان در زمینه ثبت این اشیا از شهر اوز ارزشمند است تبریک و خسته نباشید می‌گویم...
    اوزی در مطلب: ۷ اثر تاریخی-فرهنگی موزه مردم‌شناسی اوز در فهرست آثار ملی به‌ ثبت رسید
  • ,,کرباخی شلوار زنانه است کلا نیست...
    در مطلب: ۷ اثر تاریخی-فرهنگی موزه مردم‌شناسی اوز در فهرست آثار ملی به‌ ثبت رسید
  • فرماندار اوز خبر میدهند که بزودی زود. اداره ثبت. اسناد. در اوز مستقر میشود که مردم انتظار. دارند این نمایندگی درایام هفته کامل. باز باشد وبا داشتن کارمند کافی همه کارها....
    تقاضا از فرماندار محترم شهرستان اوز در مطلب: تقریب به جای تخریب، به بهانه انتصاب نخستین فرماندار زنِ اهلِ سنّت در فارس
  • روز زبان مادری بر همه فرهنگ‌دوستان مبارک متاسفانه حدود نیمی از زبان‌های دنیا در خطر نابودی قرار دارد، مرگ هر زبان به معنای از دست رفتن مجموعه‌ای از تاریخ، فرهنگ و آداب و...
    در مطلب: ۲۱ فوریه سوم اسفند روز جهانی زبان مادری مبارک باد
  • ماشاءالله، بری خش و ولم و جوهو هاد...
    در مطلب: ۲۱ فوریه سوم اسفند روز جهانی زبان مادری مبارک باد
  • از اقای بازرگانی به عنوان شخصیت فرهنگی انتظار داریم که از مسولین شهرستان بخواهند که یک نفر خبرنگار ویژه صدا وسیما فارس. در اوز. تعیین نمایند تا شهرستان اوز هم. مانند سایر...
    تقاضا از جناب شریف بازرگانی در مطلب: ۲۱ فوریه سوم اسفند روز جهانی زبان مادری مبارک باد
  • با عرض سلام... انتقاد و ناراحتی دردی دوا نمی‌کند.... باید به مراجع بالاتر و جمع آوری امضا پیگیری و آگه لازم بشه از طریق قانونی شکایت و.........
    در مطلب: کاروانسرای تاریخی سیفا در شهرستان اوز، بر اثر سهل انگاری مسئولین در حال تخریب است.