شریف بازرگانی
ما در مجموعه فرهنگی موزه مردم شناسی اوز، تحقیقاتی راجع به نویسندگان اوزی انجام داده ایم که این پژوهش ها، از یافتن اسامی نویسندگان شهرستان اوز و کتب نوشته شده توسط آنان شروع شد. تاکنون اسامی ۸۳ نویسنده اوزی را تهیه نموده ایم و سعی کرده ایم کتب آنان را جمع آوری نماییم و حداقل یک نسخه از آثار آنان را در کتابخانه موزه نگهداری کنیم. ما ضمن تماس با این نویسندگان و یا تماس با آشنایان آنان، خلاصه ای از زندگینامه ادبی آنان را تدوین می نماییم. ان شاالله سعی می کنیم در بازه های زمانی، تک به تک این نویسندگان و فرهیختگان را به مردم فرهنگ دوست معرفی نماییم. در موزه مردم شناسی اوز کتب نویسندگان اوزی هم به صورت امانت در اختیار علاقمندان قرار می گیرد و هم کسانی که تمایل داشته باشند می توانند آن را خریداری نمایند.در این قسمت، به بیان زندگی فرهاد ابراهیم پور می پردازیم.
فرهاد ابراهیم پور فرزند عبدالرحمن ملقب به محمودا، متولد ۴ فروردین ۱۳۴۱ شهر اوز می باشد . دوره ابتدایی تحصیلات خود را در دبستان بدری اوز گذراند و دوره راهنمایی و متوسطه را در دبیرستان بهروزیان سپری نمود.
همراه با دیگر هموطنان در انقلاب ۵۷ شرکت داشت و از آغاز با فعالیت سیاسی خود در تجمعات آن زمان گاها شعر خوانی می کرد . با آغاز جنگ تحمیلی همراه با گروهی از همشهریان داوطلبانه عازم جبهه های جنگ شد. در آن زمان هم شعر می نوشت که جایی منتشر نمی شد. بر اساس گفته ایشان بیشتر شعر آن دوران دو بیتی بود که متاثر از باباطاهر عریان و فایز دشتستانی بود که متاسفانه دفتر شعر وی در زمان حمله دشمن به پایگاه، در سنگر می سوزد و آن اشعار همگی از بین می رود. سوختن این دفتر تاثیر بدی در او به جای می گذارد و مدتها سرودن شعر را کنار گذاشت. بعد از اتمام دوران سربازی به اوز بازگشت که با التهابات سیاسی آن زمان روبرو شد و از ادامه تحصیل بازماند.
از سال ۱۳۶۴ سرودن شعر را از سر گرفت و اولین اشعار منتشره او در مجموعه شاعران جوان امروز در تهران با سه شعر به چاپ رسید و این آغازی مجدد برای انتشار اشعارش بود. شعرهای منتشره وی سبک نیمایی و آزاد داشت.
ابراهیم پور در سال ۱۳۶۶ ازدواج می کند که ثمره ازدواج آنها دو فرزند دختر و پسر است .
اولین مجموعه شعری وی به نام « دود » در سال ۱۳۸۱ توسط انتشارات نیم نگاه منتشر شد. دومین مجموعه به نام « انار باغ بی کسی » در سال ۱۳۸۴ توسط انتشارات آیینه جنوب تهران منتشر می شود و سومین مجموعه شعری به نام « حسرت آن همه سال » در سال ۱۳۹۴ توسط انتشارات داستان سرا منتشر شد که سبک همه این مجموعه ها شعر نو و آزاد بودند. یکی دیگر از فعالیت های فرهنگی ابراهیم پور همکاری در تدوین مجموعه اشعار محلی حمید رکنی به نام « اَوَز شهرِ اَما، اُز دور وَدیَه » به گویش محلی اوزی است که نقاشی های این کتاب توسط احمد رکنی ترسیم شده است.
ادامه کاری ایشان با ترجمه کتابی از نویسنده و عضو کانون نویسندگان تاجیک همراه بود که مجموع داستان های کوتاه نویسنده تاجیک یونس یوسفی به نام « گنجشک های گرسنه » را خط گردانی و از خط روسی به فارسی برگرداند و توسط انتشارات نوید شیراز در سال ۱۳۹۵ منتشر شد.
فرهاد ابراهیم پور در این زمینه ترجمه و خط گردانی از ۴۰ غزل و ۴۰ رباعی از شاعر بزرگ و معاصر تاجیکستان زنده یاد لایق شیرعلی داشت که به دو خط فارسی و سریلیک توسط انتشارات نوید شیراز به نام « مرا دیگر نمی یابی » در سال ۱۳۹۸ منتشر شد.
فرهاد ابراهیم پور در سفری سیاحتی که به کشور تاجیکستان داشت، سفرنامه ای از آن سفر نوشت که ابتدا به مدت چندین ماه هر هفته در هفته نامه نگاه شهر دوشنبه به خط سریلیک و زبان تاجیکی منتشر می شد که در سفر بعدی و به همراهی یونس یوسفی از اعضای اتفاق نویسندگان و دبیر کانون به صورت کتاب در سال ۲۰۱۶ میلادی در کشور تاجیکستان به نام « سرزمین مرحمت و رحمت » در آن کشور به خط و زبان تاجیکی به چاپ رساند که مورد توجه اهالی فرهنگ و ادب آنجا قرار گرفت. دو سال بعد از انتشار کتاب درباره این سفرنامه و کتاب، رادیو جام جهان نمای تاجیکستان هم با فرهاد ابراهیم پور مصاحبه مفصلی داشت که از رادیو در کشور تاجیکستان پخش شد.
ابراهیم پور از سال ۱۳۸۰ تاکنون به کار خبرنگاری مشغول است که ابتدا با وبلاگ بوریا در دبی شروع به فعالیت کرد و بعد از یک سال سایت ستاره اوز را راه اندازی نمود که اخبار و رویدادهای محلی و منطقه و کشوری به دید و نظر بینندگان می رساند و کار تحلیلی و خبری و گزارشی در تمام این سالها توسط وی در سایت ادامه داشته که مورد استقبال بینندگان قرار گرفته است.
فرهاد ابراهیم پور ( محمودا ) در مدت زمانی که در کشور امارات حضور داشت از اعضای فعال انجمن ادبی حافظ دبی بود. وی هم اکنون در اوز به سر می برد و چند مجموعه شعری نو و رباعیات و شعر محلی و سفرنامه های دیگر دارد که هنوز به چاپ نرسیده است.
لازم به ذکر است که علاقه مندان به این نویسنده اوزی، می توانند جهت تهیه کتاب های فوق، چه به صورت خرید و یا به صورت امانت، به کتابخانه و کتاب فروشی موزه مردم شناسی اوز مراجعه نمایند.
درود بر جناب محمودا ! قلمتان مانا!?
Janaab Farhad aziz va danesh-parvar Zahmat shoma dar hefz zaban va farhang Evazi hamishe moered setaayesh man boodeh va mibaashad. Omidwaram khosh o horram, salem o tandorost baashid.
درود به آقا فرهاد گل که همواره فردی توانا و فعال در همه ی زمینه های اجتماعی و فرهنگی بوده و مطالب و مقالات و اشعار زیادی را به ایرانیان و خصوصا همشهریان گرامی تقدیم کرده و همواره بی هیچ چشمداشتی به فکر پیشرفت و توسعه شهر بوده و همچنان ثابت قدم در این راه قدم برمیدارند.حق ایشان بیشتر از اینها بوده و انشالله که مسولین و مردم اوز ایشان را بیشتر درک کنند.