مرضیه بازرگانی
طبق سندی که در این مقاله، در اختیار خوانندگان قرار گرفته است، قدمت فعالیت های پیشاهنگی را در اوز نشان می دهد. اصل این سند هم اکنون در موزه مردم شناسی اوز نگهداری می شود. متن بازنویسی شده این سند بدین صورت است:
وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه
اداره معارف و اوقاف ایالتی فارس
تاریخ ۱۳۱۹/۱۲/۳
شماره ۲۳۸۸
آقای مدیر دبستان دولتی اوز
پاسخ نامه شماره ۳۰۰ ۱۹/۱۱/۲۰ نسبت به ارسال لباسهای پیشاهنگان اقدام لازم شده بهمین … از نتیجه آگهی خواهید یافت.
رئیس فرهنگ لارستان
علیاصغر منصوری
شماره ۳۲۹/ ۱۹/۱۲/۴ رونوشت بالا در پاسخ نامه مورخه ۱۹/۱۱/۱۹ پیشاهنگان اوز فرستاده میشود که از نتیجه اقدامات اداره فرهنگ متبوعه نسبت بهارسال لباسهای پیشاهنگی آگاه شوند.
مدیر دبستان بدری اوز
فانی
این سند که از فعالیت این سازمان در اوز در سال ۱۳۱۹ شمسی حکایت دارد، نشاندهندهٔ علاقهٔ مسئولین ادارهٔ فرهنگ (آموزش و پرورش) اوز به مشارکت بهرشد جسمی، فکری و اجتماعی کودکان و نوجوانان بوده است.
سازمان پیشاهنگی در سال ۱۹۰۸ میلادی توسط رابرت بِیدِن پاول در انگلستان پایهگذاری شد و در سالهای بعد در سایر کشورها هم تأسیس گردید.
تشکیل سازمان پیشاهنگی در ایران در سال ۱۳۰۴ ه. ش توسط احمد امینزاده مطرح گردید و وزارت معارف در ۱۲ آذرماه ۱۳۰۴، پیشنهاد اورا پذیرفت. در همین سال اساسنامهای چهارده مادهای برای سازمان پیشاهنگی ایران تهیه شد و ایران رسماً به مجمع بینالمللی پیشاهنگی در لندن پیوست.
این سازمان تا سال ۱۳۱۲ ه. ش بهسبب آشنا نبودن با فکر و هدف پیشاهنگی، فعالیتی نداشت تا اینکه در سال ۱۳۱۲ ه. ش، انجمن تربیتبدنی و پیشاهنگی تشکیل شد و پس از دعوت از گیبسون، متخصص آمریکایی پیشاهنگی و تربیتبدنی این سازمان شکل گرفت. در سال ۱۳۲۰ ه. ش به علت جنگ جهانی دوم و کمبود بودجه، فعایت پیشاهنگی متوقف شد. از سال ۱۳۳۲ ه. ش این سازمان بار دیگر فعالیت خودرا زیر نظر وزارت آموزش و پرورش آغاز نمود.
از جمله فعالیتهای پیشاهنگان ایران در این دوره، برگزاری سههفته در سال بهنام هفته کار نیک (۵ تا ۱۲ آذرماه)، هفته کار (۲۷ بهمنماه تا ۳ اسفندماه) و هفته پیشاهنگی (۳ تا ۱۰ اردیبهشتماه) بود. وظیفه پیشاهنگان در هفته کار این بود که در اوقات فراغت باتوجه به توانایی خود، کاری را انجام دهند و مزد دریافت کنند. هر پیشاهنگ در آخر هفته تمام یا بخشی از مزدی که دریافت کرده بود برای کمک به اجرای برنامههای پیشاهنگی و یا امور عامالمنفعه به سازمان پیشاهنگی محل خود میداد.
از دیگر فعالیتهای این سازمان، تشکیل اردوی پیشاهنگی بود. دانشآموزان با کارهای عملی گوناگون مانند آموزش کمکهای اولیه پزشکی، چادرزدن و غذاپختن آشنا میشدند و با ورزش و گردش در طبیعت، جسم و روح خودرا توانا میساختند و تجربههای ارزندهای کسب مینمودند.
پس از انقلاب در تاریخ ۱۳۶۴/۶/۲۸ مجلس شورای اسلامی، سازمان پیشاهنگی را منحل کرد و سازمان جوانان و نوجوانان تشکیل گردید.
اوز در همه چیز پیشرو بود ویک سازمانی به نام لژیون خدمت گزاران بشر در اوز تشکیل شد که خاله من مرحومه بی بی نو مهرور عضو ان بود