محمد رفیع راوند
شرکت در پایتخت کتاب شدن شهرستان اوز در چند دوره و هربار کسب بیشترین امتیاز بعد از پایتخت کتاب دربین شهرهای ایران، باعث شد که همشهریان و ادارات و گروه های مردمی اوز تلاش کنند تا بتوانند اوز را یاری کنند که زیر ساخت ها در این سالها ساخته شود و توجه به کتابخوانی بیشتر شود که این را با گذری در شهر از سال ۹۵ به بعد مشاهده خواهیم کرد و این ها زمینه ای بود تا دستیابی به عنوان پایتختی کتاب نصیب اوز شود. هرچند اگر هم این عنوان را نگیرد آنچه در این چند سال برای شهر و روستا، کودک و نوجوان کسب شده بهترین عنوان بوده است و البته ما اعضای دبیرخانه دست از تلاش بر نداشته ایم و همچنان مانند سال های قبل پر قدرت تر و با انگیزه بیشتر ادامه می دهیم.
در سال های قبل شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اوز چندین پروژه را با همکاری دولت و خیرین پیگیری و به سرانجام رساندند که نقش دبیرخانه را نمی توان در طرح و برنامه ها نادیده گرفت و هدف ترویج کتاب و کتابخوانی و ساخت مکان های فرهنگی برای استفاده عموم و کتابهای بیشتری بود که به شهرستان اهدا شد.
اوز از سال ۹۵ هر تعهدی که در چشم انداز دفترچه پایتختی کتاب ذکر شده به سرانجام رساند اما در این میان ۳ پروژه که قرار بود امسال به افتتاحیه برسد بلاتکلیف مانده است.
مورد اول پروژه گذر فرهنگی است که درصد بیشتر آن آماده و به بهرهبرداری نیز رسیده است، اما درصدی باقی مانده که تکمیل این گذر فرهنگی تا موزه مردم شناسی اوز است و متاسفانه هنوز شروع هم نشده است.
مورد دوم الحاق و استفاده کاروانسرای شهرداری واقع در قسمتی از این گذر همچنان مخروبه مانده و هر سال صدماتی بیشتری به بنا وارد می شود. پیگیری هایی انجام شده اما همچنان بی نتیجه مانده است. دایر کردن دکه ها یا غرفه های آماده و مشخص کردن مکان های فرهنگی برای کسب و کار های هنرمندان و پیشکسوتان هنری و صنایع دستی، اجرای نمایش و موسیقی میدانی یا خیابانی در این مسیر و استفاده از کاروانسرا برای استفاده و بازدید عموم بود که نیمه کاره مانده است و همچنان منتظریم تا درصد باقی مانده هم به زودی به پایان برسد و این مکان هم برای استفاده همشهریان و هم جذب گردشگر و توریست می تواند بهترین مکان برای بازدید باشد.
مورد سوم کافه کتاب بادگیر است که مراحل پایانی ساخت خود را ۲ سالی هست به پایان رسانده، اما همچنان بلاتکیف مانده است. البته پیگری های زیادی انجام شده تا این سازه راه اندازی شود، کاربری آن هم که مشخص است اما چرا برای استفاده از این پروژه کاری صورت نمی گیرد؟
به عنوان عضو دبیرخانه منتظر تکمیل و باز گشایی این ۳ پروژه هستم که ان شاالله هرچه زودتر رونق گیرد.البته تلاش های بی وقفه مسئولین این ۳ پروژه قابل تقدیر است ولی باید هرچه زودتر عواملی و مراحلی که باعث عقب افتادن استفاده از این ۳ پروژه می شود رفع گردد تا شاهد بازگشایی و رونقش باشیم.
اما صحبتی هم با دبیرخانه تهران دارم، تعهداتی که چشم انداز دبیرخانه (پایتخت) کتاب اوز، پروژه ها، کتابخانه ها، مشارکت ادارات دولتی و خیرین، بخش خصوصی و دولتی، زمین برای ساخت کتابخانه، جذب نیرو و موارد دیگر بود که در دو سال خودم با همکاری رئیس و اعضای دبیرخانه در سایت بارگذاری کردم (و پی دی اف آن هم موجود است) شهرستان اوز آن ها را اجرایی کرد و به پایان کار رسید یا هم به صورت موردی است که آن هم به زودی به سرانجام می رسد.
اما سوالی که از دبیر خانه مرکزی پایتختی کتاب در تهران دارم این است که ما بر اساس جمعیت و اختیارات دولتی بیشترین تلاش را در این سالها داشته ایم درست است که وسایل خلاق می تواند جذب مخاطب برای کتابخوانی باشد اما در دسترس بودن آسان کتاب و افزایش مطالعه بیشتر از هر وسیله ای نیاز امروز جامعه ایرانی است که ما در شهر و روستا دنبال کردیم و این در کسب افتخارات توسط گروه های سنی مختلف مخصوصا در چند سال اخیر شاهد هستید دبیرخانه مرکزی پایتخت کتاب چه تعهدی می تواند برای اوز داشته باشد؟ تعهدات خود عمل کرده اند، آیا وقت آن نشده است که نگاه ویژه تری به این شهر داشته باشد و وعده های خود را عملی کند تا مردم اوز دلگرمتر ادامه دهند؟
این پرسش به منزله این نیست که ما فعالیت خود را کم کرده ایم خیر، بلکه ما برای پایتخت جهانی هم اعلام حضور کرده ایم و بعضی از برنامه های اجرا شده را برای جشنواره پایتختی کتاب نیز ارسال کرده ایم و حتما در آبان ماه با برنامه هایی قوی تر و بهتر از سال های گذشته همچنان پیشتاز همه شهرها خواهیم بود و با یاری خدا و تلاش اعضای دبیرخانه کتاب اوز، مردم فرهنگی و خیرین نیکوکار، مسئولین خوب، ادارات و گروه هایی از مردم علاقه مند و داوطلب و افرادی که در این زمینه به صورت خود جوش توان و سرمایه گذاشته اند سربلند خواهیم بود.