سه شنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۲
 |  17/ آگوست/ 2023 - 5:16
  |   نظرات: بدون نظر
514 views

سندی تاریخی مربوط به مشارکت شیخ راشد حاکم سابق دبی، در احداث مسجد بازار اوزی‌ها در دبی

 

 

 

 

 

شریف بازرگانی

 

براساس یک سند تاریخی مربوط به حدود ۹۰ سال پیش که اخیرا تصویر آن به موزه مردم‌شناسی اوز اهدا شده است، شماری از خیرین در احداث مسجد «آینه‌ای» واقع در بازار اوزی‌های دبی مشارکت کرده‌اند. بانی این مسجد، مرحوم یوسف قندی اوزی (پرمون) است.
اسامی ۸۰ نفر از خیرین به همراه میزان کمک‌های خداپسندانه آنان جمعا به مبلغ ۱۲۳۳ درهم در سه ستون این سند تاریخی قید شده است.

 

یکی از افراد بارز این لیست، شیخ راشد بن سعید حاکم سابق دبی (پدر محمد بن راشد حاکم کنونی دبی) می باشد که ۵۰ درهم پرداخته است. رابطه دوستی حاج یوسف قندی( پرمون ) با شیخ راشد به گونه ای بوده که معمولا در ساعاتی از صبح، شیخ راشد به همراه دو تن از نگهبانانش ( موتارضی) در مغازه حاج یوسف با هم به گفتگو می پرداختند.
شخصیت دیگر این لیست، مرشد العصیمی کویتی و‌ بانی بازار مرشد دبی است. در این بازار، از قدیم‌الایام‌ تاکنون کرسی‌هایی نصب شده که کارکرد و نقش دیوانیه بازار مرشد را داشته است.

علاوه بر دو شخصیت معروف ( شیخ راشد و مرشد العصیمی ) که در بالا اسامی آنان را نوشته ایم، اغلب خیرین این مسجد، خودمانی هستند و از شهر هایی مثل اوز، بستک، هرمود، عماده شهر، کرمستج و غیره هستند که آن زمان در دبی تجارتخانه داشتند .
اسامی چند تن از اوزی هایی که قابل شناخت هستند عبارتند از:
یزدانی: عبدالله یزدانی که در اوز درمانگاه ساخته بود. او در دبی تجارتخانه داشت و بعدا به شیراز رفت و به اتفاق محمد شریف هوشیار هتل معروف پارک هتل را ساخت.
محمد هادی مشکال: محمد هادی بازرگان که بعدا از دبی به بندرعباس رفت و سردخانه ای ساخت و تجارت شیلات می کرد.
محمد شریف نامور: وی پسر خواجه محمد رفیع نامور کلانتر اوز بود و تجارتخانه اش هنوز در دبی فعال است. او پدر محمد و محمد علی نامور است.
حاجی رئیس عبدالرحیم: وی پدر عبدالرحمن احمدیان است که کار تجارت پدرش را به درجه عالی، رشد داد و مدرسه و پارک احمدیان از خیرات عبدالرحمن احمدیان است که در اوز ساخته شده است.
عبدالرزاق طاهری: او پسر ارشد خواجه یوسف طاهری کلانتر معروف اوز است. عبدالرزاق طاهری حدود ده سال قبل درگذشت. پسر عبدالرزاق به نام عبدالمجید از مدیران با تجربه در بلدیه دبی بود.
محمد ابراهیم انجام: مرحوم انجام قبل از جنگ دوم جهانی، در دبی تجارتخانه داشت و ظروف آلومنیوم از هند وارد می کرد. تجارتخانه انجام بغل همین مسجد بود.

در ابتدای سند تاریخی مذکور، این جمله مشاهده می‌شود: لیست درهم‌هایی که از برادران اصیل و خوب مسلمان به‌عنوان کمک، برای ساخت مسجد گرفتیم. در پایین سند نیز آمده است: اسامی اشخاصی که برای احداث مسجد بازار آئینه‌ای (بازار اوزی‌ها) در دبی، با یوسف قندی اوزی در سال ۱۹۴۰ یا ۱۹۳۵ میلادی همکاری نمودند.

بر اساس گفته‌های عبدالعزیز ملکی حدود یک قرن پیش واحد پول دبی، روپیه هند بوده است. برخی از مردم امارات متحده عربی، هنوز پول خود را روپیه می‌نامند. در سالیان قبل ( قبل از متحد شدن شیخ نشین های امارات) شهروندان دبی، از ریال دبی و قطر نیز جهت خرید و فروش استفاده می کردند.

یوسف قندی اوزی، بانی خیر این مسجد، یکی از تجار اوزی ساکن دبی و متولد ۱۲۷۹/۱۱/۵ بود که‌ چند  سال قبل، در تاریخ ۱۳۶۸/۵/۱۵ هجری شمسی به رحمت خدا رفت. وی با حاج ابراهیم پاکروان از یک‌ پدر و‌ مادر، برادر تنی است.
فرزندان یوسف قندی (سه پسر و یک دختر) به اسامی احمد ساکن شیراز، عبدالغفور (داماد افروشه) ساکن دبی و عبدالله و طیبه پرمون ساکن اوز و همگی در قید حیات هستند.
اصل این سند احتمالا نزد محمود فرزند عبدالغفور است، چون تصویر آن را با توضیحاتی در صفحه اینستاگرامش به اشتراک گذاشته است.

به گفته جمیله پرمون، یوسف قندی شخصی منظم و آراسته بوده و همواره کت و شلوار می‌پوشیده است. وی به دلیل آراستگی، هنگام انتخاب نام‌ خانوادگی، پرمون به معنی زینت و‌ آرایش را برای خود برگزیده است.

در پایان، شایسته است که از زحمات و همکاری صمیمانه عبدالعزیز ملکی و عنایت الله نامور هر دو ساکن دبی و جمیله و رامش پرمون هر دو ساکن شیراز که در‌ تکمیل این مطالب همکاری نمودند، قدردانی و تشکر ویژه نماییم.

 

 

یوسف پرمون و فرزندش احمد پرمون

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آخرین نظرات
  • Az amal nik Saif allah besyar masroor shodam. Agar zende hastan khodavand omr bishtari arzani darad va agar be leqaye haqq payvasreh-and jannat makan bashand. Dar kar nik...
    Dr. Mahmoodian در مطلب: افتتاح دبستان سیف‌الله بازرگانی و سالن اجتماعات صالحه سیفایی و تصاویر قدیمی دانش آموزان این دبستان
  • چه قلم و تفسیر زیبایی...
    در مطلب: دبی شهر رویاها، دبی شهر آرزوها
  • امارات خانه ی دوم ما مغتربین هستش ، خدا عمر با عزت به همه حاکمان و بانیان این کشور بدهد...
    در مطلب: دبی شهر رویاها، دبی شهر آرزوها
  • ممنون که یاداوری کردین کجا زندگی میکنید!!!...
    فاطمه در مطلب: دبی شهر رویاها، دبی شهر آرزوها
  • خانم محترم اگر شما به کشور غریبه ها مینازی ما به کشورو وطنمان ایران وشههر مان اوز مینازیم...
    فرهنگّی در مطلب: دبی شهر رویاها، دبی شهر آرزوها
  • janab mohandes Sharif Bazarga hamshahri motaram va mokarrar Az daraj aks Mohammad Seddiq besyar momnoonam. Mara be yaade 7-8 salegiam andakhtid ke oo ra dahal tawit navis...
    Dr. Mahmoodian در مطلب: روایاتی تاریخی در مورد اوز، به قلم‌ سعید محمودیان
  • آقای بازرگانی شما بیشتر به مسایل خیلی قدیم. واغلب. در باره تجارقدیمی اوزکه در حدود ۵۰ تا۱۰۰ سال قبل زندگی. می‌کرده اند می پردازید. نوعی. بزرگ. نمایی واشرافیت گذشتگان. را...
    قابل توجه آقای. بازرگانی در مطلب: روایاتی تاریخی در مورد اوز، به قلم‌ سعید محمودیان
  • خدا نسل‌های گذشته. را بیامرزد. نسل. امروز. اوز این مطالب را در حد. افسانه می داند واصولا در اوز. دیگر. زرنگار. ومحمودیانی. وجود. ندارد که به آن فکر کنیم....
    اوزی از شیراز در مطلب: روایاتی تاریخی در مورد اوز، به قلم‌ سعید محمودیان
  • ۵ کلاس ابتدایی انجا بودم عکسم هم تو عکسایی که فرستادی هست سال سوم دبستان معلممان هم آقای سیروسی بود خیلی مرد شریف و مهربونی بود خدا یارش باد...
    خالد خدیوی در مطلب: افتتاح دبستان سیف‌الله بازرگانی و سالن اجتماعات صالحه سیفایی و تصاویر قدیمی دانش آموزان این دبستان
  • جالب بود و خاطره انگیز و مرا به ده‌ها سال پیش برد. با تشکر از بانیان این امر ارزشمند در ابتدا و اکنون...
    اوزی در مطلب: افتتاح دبستان سیف‌الله بازرگانی و سالن اجتماعات صالحه سیفایی و تصاویر قدیمی دانش آموزان این دبستان